Endodoncia

Gyökércsatorna kezelés

Sokak számára maga a szó „gyökérkezelés” is rémisztő, pedig ez egy hétköznapi beavatkozás, mely a fogbelet és a foggyökeret övező szöveteket érint.
Minden fog olyan, mint egy kis élő organizmus. A fogbélben erek és idegek futnak, melyek tápanyagot szállítanak és beidegzik a fogat. A fogbél sérülhet szuvasodás és törés esetén, ezáltal megfertőződhet és elhalhat. Gyökérkezelésre akkor van szükség, mikor a fog belső szövete (fogbél) megfertőződik és a környező szövetekre való továbbterjedést és a tályog keletkezését meg kell akadályozni.
Ezek miatt persze senki sem szívesen látogatja fogorvosát. Ha probléma van egy fog gyökerével az nemcsak fájdalommal jár, hanem az ember hétköznapjait teheti tönkre. A probléma panaszai közismertek: komoly fájdalom, duzzanat, hidegre  vagy melegre való érzékenyég és sötétedő fogszín. Régen a gyökérkezelés meglehetősen kellemetlen beavatkozás volt, ma már meglepődve tapasztalják a páciensek, hogy félelmük megalapozatlan volt, hála a modern techikáknak és anyagoknak.