Implantológia

A fogászati implantátumokat nevezhetjük műgyökereknek, melyek segítségével pótolhatóak a foghiányok így elkerülhető valamint megelőzhető a foghiány miatt fellépő csontlebontódás. A fogászati implantátumok titánból készülnek. A titán egy olyan fém, melyet az emberi szervezet képes befogadni.
Az implantátumot helyi érzéstelenítésben vagy aneszteziológus szakorvos által végzett szedációban szájsebészeti beavatkozás során helyezzük be az állcsontba. Először az ínyt megnyitva feltárjuk a csontos részeket, majd miután a csontozatot megfelelően előkészítettük, helyezzük be az implantátumot és zárjuk az ínyt.  A varratok eltávolítása a beavatkozást követő 7-14 nap múlva történik.
A teljes gyógyulási folyamat körülbelül 3-6 hónapot vesz igénybe, mely idő alatt a csontos részbe az implantátum integrálódik. A gyógyulási idő elteltével az implantátumot feltárjuk és gyógyulási csavart helyezünk bele, mely segítségével az esztétikai igényeknek megfelelővé formáljuk körülötte az ínyt. Ezután a lenyomatvétel következik, hogy a fogtecnikus mester elkészíthesse az implantátumon csavarosan vagy cementezéssel rögzíthető esztétikus fogpótlást.