Parodontológia

Ínybetegségek kezelése

Egyes becslések szerint a népesség 80 százalék szenved valamilyen formájú ínybetegségben úgy, hogy nem is tud róla. Amennyiben a probléma kezeletlenül marad, a bakteriális fertőzés súlyos ínygyulladástés és az arra fogékony egyénnél fogágybetegséget  okozhat, mely emeli a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés és a terhesség alatt fellépő komplikációk esélyét.
Az ínybetegségeknek különböző súlyossági fokúak lehetnek. Az első fázis az ínygyulladás, mikor  az íny vörös,duzzadt, vérzékeny és esetleg fájdalmas lehet. Ez az állapot még visszafordítható professzionális szájhygienés kezelés hatására és fenntartható a megfelelő és rendszeres otthoni szájápolással.
A következő fázis a fogágybetegség, mikor az arra fogékony szervezetben a fog tartószerkezete (rostok,cement,csont) is megbetegszik a plakk-baktériumok által, majd az íny alá kerülve ínytasakot, csonttasakot képeznek. A baktériumok toxikus végtermékei és a szervezet válaszreakciója eredményeként csontpusztulást tapasztalható a foggyökér körül, ezáltal a fog mozgathatóvá válik és végül magától is kieshet.Ebben az esetben a professzionális szájhygiéniás kezeléseken túl parodontológiai sebészeti beavatkozásra van szükség.
Kétfajta fogágybetegség van. Az egyik a krónikus fogágybetegség , mely felnőttkorban jellemző.  A másik az agresszív forma , mely gyors íny- és csontpusztulással jár együtt.

Parodontális sebészet

A fogágybetegségek kezelésekor a professzionális  szájhygienés kezelések után sebészi beavatkozásra is szükség lehet ha a gyógyulás még nem eredményes. Az íny és a csont sebészeti úton történő helyreállításával lehetséges a száj egészségének megőrzése és a fogelvesztés megelőzése.